diumenge, 24 de febrer de 2013

Talla d'ònix rodó briolet.

Amb l'ajut de les imatges explicarem el proces de la talla d'un ònix en forma rodona i talla briolet.

Un cop escollit el tros de material serrem amb el disc diamantat la part que necessitem.A continuació comencem el procés de pre-forma.
Primer amb una mola d'esmeril i després amb el plat diamantat anem donant una forma que ens faciliti la talla.Per tallar en rodó és pràctic partir d'una pre-forma octogonal, deixar un mil·límetre més gran de la mida final ens permet treballar amb comoditat.

Ara ens toca encollar la pedra en el bastonet que ens servirà de suport. Utilitzarem un fogonet d'alcohol que ens dona la temperatura suficient sense perjudicar la pedra si tenim en compte que sempre s'ha de saber fins quin punt arribar, diferent en cada tipus de gemma, i utilitzar els tipus de lacre o cera més adequat en cada cas. Aplicant massa temperatura podem gebrar la pedra de forma irremeiable. Amb l'ajut del bastó mecànic i la dimensió comencem el procés de la talla, primer arrodonim la pedra i la posem a mida.  Ara ja podem fer el facetat i polit de la pedra, utilitzarem plats diamantats amb diferents graduacions, per desbast, talla, pre-polit i polit.


I aquest és el resultat de la pedra, en aquest cas muntada en un anell.