diumenge, 10 de febrer del 2013

Talles


En primer lloc cal conèixer com ens referim a les diferents parts d’una gemma. La superior la coneixem com a “corona o sobre”, la inferior és la “culata” i la línia que forma la seva divisió és el “filetí”. Normalment en diem facetes als diferents plans que fem al tallar, amb l’excepció de la “taula o plaça” que és el pla superior de la pedra on es recullen els reflexes que li donen les facetes de la culata.

En la pedra de color no busquem sempre uns angles i unes proporcions tant predeterminades com en el cas del diamant. Ens trobem sovint en que hem d’adaptar la inclinació perquè hem d’eliminar petits defectes o en que hem de fer equilibris per aconseguir que la gemma mantingui el grau de color més adequat.
Hem de tenir present que també ens enfrontem a diferents graus de transparència, duresa o resistència a l’escalfor segons els diferents tipus de materials que utilitzem.

En aquest esquema es pot observar els facetats en les formes més habituals:





 La talla més utilitzada en rodó és la talla “Brillant”, clàssica en els diamants i també amb molt bon resultat en pedra de color.






En quadrat o rectangular si
volem aconseguir el màxim de reflex haurem d’escollir la talla “Princesa”. En gemmes de molta qualitat en color i transparència el resultat pot ser espectacular.


"Esglaonada" i "Creuada" son altres talles més clàssiques que ens permeten mantenir més volum per aconseguir un color més intens.


Quan sortim de les talles estàndard tenim l’opció de multiplicar el número de facetes, aconseguirem donar-li molta més vida a la gemma augmentant els reflexes, sobre tot si podem mantenir unes proporcions adequades en les inclinacions de sobre i culata. Es coneix aquest tipus de talla com a “Brasil o multifacetes”.





Una de les talles que s’han imposat ens els últims anys és la “Briolet”. És formada per rombes, en el cas de pedra transparent es pot tallar en sobre i culata o combinant  amb una culata tipus princesa o brillant augmentant el reflex.

 En materials opacs es pot utilitzar la Briolet o un multifacetat irregular inclòs fent una base plana i continua donant un aspecte atractiu.


"Caboixó", és la talla més simple, sense cap faceta, és utilitzada habitualment en totes les àgates, en òpal, alguns tipus de quars i esporàdicament en d'altres.